6 טיפים לחיים שנשמעים נהדר – אבל יהרסו לכם את החיים

יש טיפים לחיים שפשוט אסור לכם להקשיב להם. למרות שהם נשמעים טוב על הנייר, ולמרות שיש בהם הגיון (או אפילו מידה רבה של צדק) – הם עלולים לגרום לכם יותר נזק מאשר תועלת. מ"אל תעשו דברים בבת אחת" ועד "השלימו עם העובדה שהחיים אינם הוגנים": הנה כמה "שיעורי חיים" שאנשים אוהבים לשמוע (ולהגיד) – אבל לגמרי מקבעים אתכם במקום ומונעים מכם לצמוח, להתפתח ולגדול

רוב הספרים שאני קורא הם מאוד כבדים, רציניים ומחושבים. עם זאת, ספרי עזרה עצמית עמוסי טיפים לחיים הם הגילטי-פלז'ר האמיתי שלי. אני אוהב את הסגנון הנחרץ שלהם, את ההבטחות המנופחות שבד"כ ריקות וחסרות בשר, ואת העובדה שהם נשמעים הגיוניים מאוד – אבל רחוקים מלהיות אפקטיביים לרוב בני האדם (ובפרט אלו הצורכים אותם באינפוזיה). אני קורא אותם בדפדוף מהיר, משתעשע, ולפעמים מוצא איזה גרעין של רעיון שאפשר לפתח, קונספט שדווקא יכול לעבוד, ואולי אפילו עצה שבאמת ובתמים שווה זהב.

0176_350

עם הזמן למדתי לזהות במהירות טיפים לחיים שנשמעים נהדר על הנייר, אבל בפועל, עלולים לקלקל לנו את החיים אם נפעל לפיהם. הנה כמה טיפים שבחרתי מתוך "אל תיקח הכל ללב – 100 טיפים והצעות לחיים טובים יותר" מאד ד"ר ריצ'ארד קארלסון, שבשום פנים ואופן לא כדאי לכם ליישם. הספר כשלעצמו, אגב, בהחלט משעשע ומעניין. הוא יצא לפני שנים רבות והעותק שברשותי כבר ראה ימים טובים יותר, אבל הוא עדיין מהווה חתיכת נוסטלגיה ושייך לקטגוריית "ספרי המתנה" החביבים של שנות ה-90 האופטימיות. אני מתייחס אליו כאל פריט לאספנים חובבי הז'אנר.

"שאלו עצמכם: האם זה יהיה חשוב בעוד שנה? אם לא – עברו הלאה".

על פניו הטיפ הזה נשמע הגיוני: מה שלא יחזיק שנה, לא שווה שנתעכב עליו היום. זה בפרט הגיוני כשזה מגיע לוויכוחים או עימותים. מה הטעם לריב על משהו שבעוד שנה כבר בקושי נזכור? ובכן, זו טעות. דברים שחשובים לנו כרגע, הם ייצוג של הרגשות שלנו כאן ועכשיו. אי אפשר פשוט "לדלג הלאה" על עימות או עניין שמטריד אותנו. אם כבר, ההיפך הוא הנכון: אם זה משהו זניח שממילא יתפוגג, בואו ניתן לו את המקום שלו, נחווה אותו לעומקו, נמצה אותו, ואז נעבור הלאה. מניסיון אישי, מה שאנחנו "מדלגים" מעליו או מכחישים, חוזר אלינו כמו בומרנג שוב, ושוב, ואז עוד פעם. עדיף לטפל בדברים כשהם קורים ורק אז לעבור הלאה. השאלה הנכונה שעלינו לשאול היא "למה זה חשוב לי כרגע?". התשובה עליה תספר לנו, לא פעם, סיפור עמוק יותר ומשמעותי יותר על עצמנו.

"השלימו עם העובדה שהחיים אינם הוגנים".

בשום פנים ואופן לא. סביר להניח שלא תשנו את כל הדברים הדפוקים והגרועים בעולם. זה ברור. אבל סביר גם להניח שתוכלו לעשות שינוי – אפילו משמעותי, וגדול, וחשוב – בחיים שלכם ושל הסובבים שלכם. אסור להכיר בכך שהחיים לא הוגנים, צריך לעשות את כל מה שאנחנו יכולים כדי לדאוג שהם כן יהיו כאלו, לפחות כלפינו וכלפי האנשים סביבנו. תקנו את מה שאפשר לתקן, והתעכבו על מה שלא. הוא נושא בחובו מסר עבורכם או שיעור שעליכם ללמוד.

"דמיינו את עצמכם בלוויה שלכם".

תודה, אבל אני מעדיף לדמיין את עצמי חי. ונושם. ופועל. אם אתם צריכים לדמיין את עצמכם נקברים כדי להעיר את עצמם ולהתחיל לעשות דברים אחרת, חפשו שיטות אחרות לעורר את המוטיבציה שלכם.

"נסו להבין מציאויות אחרות".

זה קונספט טוב, אבל "להבין" זה לא בהכרח יעיל. לפעמים אנחנו מבינים שמישהו מתמודד עם משהו מורכב בחייו ולכן גורם לנו נזק או עצב (הבוס שצועק עלינו כי הוא עובר גירושים מכוערים, הלקוח שעושה לנו את המוות כי הייתה לו ילדות עשוקה וכו'). במקום להבין נסו להרגיש. חוו את הרגשות של האדם שמולכם, השתמשו בלב ולא בשכל, ומיד תהיו קרובים אליו יותר. זה הרבה יותר יעיל וקל.

"אל תעשו כמה דברים בבת אחת".

הפוך, הפוך. עשו תמיד כמה דברים בבת אחת. לפני כמה שנים יועץ ארגוני איתו עבדתי אמר לי ש"הבעיה" שלי היא שאני עושה הרבה דברים במקביל. "גם תואר שני, גם מנהל חברה, גם תחביבים בשפע, ועוד רוצה להקים עסק נוסף? אתה צריך להתמקד! עשה דבר אחד בכל פעם", הוא המליץ. אז אכן עשיתי דבר אחד – פיטרתי אותו, ומצאתי יועץ אחר שזרם עם הצורך והנטייה שלי לעשות הרבה דברים במקביל. היועץ החדש עזר לי לשפר את הביצועים שלי בכל התחומים, הראה לי איך אפשר לעשות כמה דברים בבת אחת (ואפילו לעשות אותם טוב – הכל עניין של ניהול, בקרה, מיומנות וסינרגיה בין התחומים) – ומאז אני עושה המון דברים בו זמנית והרבה יותר מאושר, יעיל, ועשיר (רגשית וחומרית).

"תרגלו התעלמות ממחשבות שליליות".

תסלחו לי, אבל זו שטות. מחשבות שליליות הן חלק בלתי-נפרד מהחיים שלנו. במקום לנסות "להתעלם" מהן למדתי להתייחס אליהן, לתת להן את הזמן והמקום להיות, להעביר לי מסר, ולספר לי קצת על עצמי ועל החיים שלי. כשמתייחסים אליהן, מחשבות שליליות לובשות צורות חדשות: הן הופכות ברורות יותר, ופתאום מבינים שהן בעצם פחד, או חשש, או תסכול, או עצב. וברגשות שכאלו אפשר, כדאי ואפילו חובה לטפל בעדינות ובאהבה, ובטח שלא בהתעלמות.

אל תיקח הכל ללב… 100 טיפים והצעות לחיים טובים יותר. ד"ר ריצ'ארד קארלסון, הוצאת מטר.

קרדיט תמונות: Hans Vink, CC BY 2.0

הרשמו לעדכונים על מאמרים חדשים: