הגשמה עצמית: איך להגדיר יעדים אישיים (ולהגשים אותם)
הגשמה עצמית היא ערך מרכזי בתרבות שלנו, ובלעדיה אנחנו מרגישים שמשהו בתוכנו חסר, לא שלם, לא רגוע. למרבה המזל, הגשמה עצמית נשמעת אולי משהו מורכב ומסובך, אבל בפועל היא די פשוטה – אם יודעים לדייק אותה, להגדיר אותה, ולתרגם אותה לפעולות קטנות ובנות-ביצוע
כולם מדברים על הגשמה עצמית כערך עליון, ואני מסכים עם זה לגמרי. בלי להגשים את עצמנו, אנחנו מפספסים את המהות או לכל הפחות מפסידים הרבה חוויות והזדמנויות שהחיים מעניקים לנו. למרבה המזל, הגשמה עצמית נשמעת אולי משהו מורכב ומסובך, אבל בפועל היא די פשוטה – אם יודעים לדייק אותה, להגדיר אותה, ולתרגם אותה לפעולות קטנות ובנות-ביצוע.
אחת התכונות האנושיות החשובות שתעזור לנו בפרויקט הגשמה עצמית שכזה, היא שבעצם כולנו מנהלי פרויקטים, כמעט מהרגע הראשון שבו אנו עומדים על שתי הרגליים ומושיטים ידיים בניסיון לתפוס את העולם. מגיל הילדות אנחנו אוספים כלים להתמודדות עם המשימות השונות שהחיים מזמנים לנו, לומדים איך להגיב במצבים מסוימים ומנסים למצוא את נוסחת הקסם שתעזור לנו להשיג את מה שאנחנו מבקשים לעצמנו.
השנים חולפות, והפרויקטים לא נגמרים – הם רק גדלים, מתרבים והופכים למורכבים יותר. כמעט כולנו מגיעים לשלב שבו אנחנו מקבלים את המפתחות למכונית, ומוצאים את עצמנו על הכביש עם מעט מדי ניסיון ולפעמים גם לא מעט חששות, מהדרך הלא מוכרת שבה אנו מתחילים. בני המזל שבינינו, פוגשים בדרך אנשים טובים, שחושפים אותם לשיטות ותהליכים, מגלים להם את תחנות העצירה השוות בדרך, ממליצים על נתיבים חלופיים, ויותר מהכל – מניחים יד בוטחת על הכתף ואומרים לנו שהכל יהיה בסדר.
אבל לא תמיד אנחנו נשארים על המסלול הנכון עבורנו, ולא פעם קורה שאנחנו מוצאים את עצמנו נוסעים למסלולים שרק לוקחים אותנו הרחק מאותה הגשמה עצמית שכולנו חולמים עליה. לפעמים אנחנו מגיעים למבוי סתום, מוצאים את עצמנו מול קיר שהופיע כמעט כבמטה קסם, וחוששים להסתובב ולחזור על עקבותינו רק כדי להתחיל מבראשית. לפעמים אנחנו מגלים, אחרי לא מעט קילומטרים והמון דלק מבוזבז, שאנחנו בעצם מסתובבים במעגלים, חולפים פעם אחר פעם מול אותה חזית בניין. לפעמים הדרך מתמשכת, ומתמשכת, ומתמשכת, עד שאנחנו שוכחים לאן רצינו להגיע, או סתם תוהים האם אי-פעם נגיע למחוז חפצנו. החוויות האלה, מציקות ככל שיהיו, הן חלק בלתי-נפרד מהחיים שלנו.
כשאנחנו יוצאים לכבישים, בעיקר כשאנחנו נוסעים ליעד לא ידוע, אנחנו מבקשים עזרה מחברים או נהגים אחרים בדרך, מחפשים מפה והוראות נסיעה או פשוט מקלידים את היעד ב-GPS שלנו לפני היציאה לדרך. בכביש החיים, למרבה הצער, לא נמצא הוראות נסיעה, ועל עזרתם של לוויינים בחלל אין בכלל מה לדבר. ולמרות זאת, אנחנו צריכים לנסוע, ויש כמה כלים שיעזרו לנו להגיע ליעד, גם אם אנחנו לא לגמרי בטוחים בדרך המדויקת שבה נצטרך לנהוג.
אם נתייחס לכל משימה משמעותית כאל פרויקט, והמסע שלנו לעבר הגשמה עצמית הוא בהחלט פרויקט, נוכל לנכס לעצמנו כמה כלים יעילים במיוחד לניהול טוב יותר של הזמן, הכסף והמשאבים שלנו. כבמטה קסם, הופכת עבודת תזה מפרכת לשורה של נקודות ציון על מפה קונספטואלית, רכישת בית נראית כמו מיזם כלכלי גרידא, ואפילו פתיחת עסק חדש, על כל הבלאגן הכרוך בכך, נראית כמו משהו סביר, אולי אפילו קל. כל שעלינו לעשות הוא לשמור על כמה כללים בסיסיים, והדרך ליעד המבוקש נעשית כמעט מעצמה. אם תשאלו אותי, החשוב מכולם הוא ההגדרה, ואם להיצמד למטאפורת הנהיגה, מה שחשוב הוא היעד אליו אנחנו רוצים להגיע והתחנות שנרצה לעבור בדרך.
למדתי, בדרך הקשה, שפרויקט מוצלח מתחיל בהגדרה מדויקת, קצרה ובהירה ככל האפשר. היא צריכה להיות מעוגנת מספיק כדי לשמש בסיס לכל יתר התכנונים שעלינו לעשות, ובו בזמן רחבה מספיק כדי להכיל את הצדדים השונים של המיזם. הגדרה טובה באמת מכילה את כל המרכיבים הדרושים לפרויקט טוב: הגדרת יעד, הגדרת זמן והגדרת משאבים.
אנשים רבים המחפשים עבודה מגדירים את הפרויקט שלהם פשוט כך: "למצוא עבודה". אולם דיוק רב יותר, יסייע לשלבים הבאים של הפרויקט ויגביר באופן משמעותי את סיכויי ההצלחה שלו. הגדרה כמו "למצוא בתוך חודשיים מקור פרנסה של לפחות 10,000 ₪ נטו בחודש", היא מהודקת יותר ומכוונת אותנו, באופן אוטומטי, לכיוונים מסוימים אגב שלילת נתיבים בהם לא נרצה לנסוע. היא מתווה דד-ליין, אליו נוכל להתכונן ולבצע הערכה מדויקת של מצבנו בכל נקודה ונקודה בתהליך.
כך אנחנו חוסכים מעצמנו עגמת נפש מרובה בחיפושים כלליים מדי, ראיונות עבודה מיותרים, ומצילה אותנו מחודשים ארוכים של חיפושי סרק. כשבועיים לפני תום הדד-ליין, במקרה הזה, יידלקו הנורות האדומות, ונתחיל לתכנן את הצעדים הבאים שלנו – בעוד שבלי הגדרת הזמן היינו עלולים להיתקע בנסיעה מעגלית או, חמור מכך, במבוי סתום. במקרה הזה נוכל לחתוך מיידית ימינה, לנתיב חלופי שנתכנן מראש.
הגשמה עצמית ואישית: כללי אצבע למיקוד
- הגדירו יעד מדויק ככל האפשר. במקום לומר "אני רוצה להרוויח טוב", נסו לדייק את המשפט למשהו כמו "אני רוצה להרוויח X ש"ח בחודש". זה ייתן לדברים משמעות ברורה יותר ויהפוך אותם לבני השגה.
- קבעו מסגרת זמנים. הגדירו טווח זמנים להשגת המטרות שלכם, זה יכול להיות טווח קצר ("להגדיל את ההכנסות שלי ב-15% בחודשיים הקרובים") או ארוך ("לעשות רילוקיישן לקנדה בעוד 5 שנים").
- שמרו על רגליים על הקרקע, ובחרו יעד שתואם את המציאות. אני מאמין שאפשר וכדאי לחלום בגדול, אבל בו בזמן להישאר מציאותיים. למשל, החליטו "להרוויח 10K בחודש", לעומת "לעשות שני מיליון דולר ביומיים", שרלוונטי לצערנו אך למעטים.
- נסחו החלטה שיש בתוכה הסבר על אופן השגת המטרה. במקום לומר "אני רוצה שיהיה לי כלב", אמרו "אני רוצה לאמץ כלב". המשפט הראשון הוא כללי ואמורפי ("אני רוצה"), השני מוכוון פעולה ומשרטט את המסלול שעליכם לעשות כדי לממש אותו ("לאמץ").
- אספו מידע והיצמדו לאופציות האמיתיות העומדות לרשותכם או יכולות לעמוד לרשותכם בפרק הזמן המדובר. מדי כמה זמן אני פוגש אנשים שאומרים לי משהו כמו "אני רוצה להקים את הפייסבוק הבא". זו שאיפה נחמדה, אין ספק, אבל לא פעם אני מגלה שאין להם את הכלים, המיומנויות, הכסף או הנגישות למשאבים הדרושים כדי להוציא את המשימה הזו לפועל. במקום זה, הייתי מסתפק ב"להקים מיזם אינטרנטי חדש ופופולרי", בתור התחלה.
- היו קצרים וממוקדים. "אני רוצה לכבוש את העולם, לעבוד במשהו שאני אוהב לעשות, ללמוד כל יום משהו חדש ולפגוש אנשים מעניינים, ועל הדרך גם לעשות הרבה כסף", אחלה יעד, אין ספק. אבל זה משפט ארוך, שבעצם מכיל בתוכו כמה חלומות, שכל אחד מהם הוא מפעל חיים בפני עצמו. פרקו אותו לחתיכות והתייחסו לכל חלק וחלק בנפרד.
הכללים האלו ישמרו על ההגדרה שלכם רחבה ובו בזמן מצומצמת מספיק כדי שתוכלו להתחיל לפעול. קחו לעצמכם את הזמן לחשוב, לבדוק, ללמוד ולהגדיר את המטרות שלכם. לא תאמינו כמה זמן, אנרגיה, כסף ובעיקר – כאב ראש – זה יחסוך לכם בעתיד. ויותר מהכל, זה יעזור לכם להתקרב למטרות וליעדים שלכם, ויסייע לכם להגשים לפחות חלק מהחלומות שלכם בזמן מוגדר ומבלי ללכת לאיבוד בדרך.
עוד טיפים בנושא הגשמה עצמית ויזמות
- למדו לנהל את הזמן שלכם. מיומנות חשובה וחיונית לכל אדם, בפרט ליזם ועצמאי.
- כישרון גורלי: איך לגלות במה אתם מוכשרים (וכיצד לתרגם את זה לכסף)
- לחץ, עומס, שחיקה: הדברים שאתם עושים כדי להפוך את העבודה לבלתי-נסבלת