עשו עסק: יעל פרל גילתה את הליבוד והפכה אותו לעסק

היא השתתפה בסדנה ספונטנית, התלהבה, והפכה לאשפית בליבוד. הכירו את יעל פרל שהפכה את התחביב שלה למקצוע, הקימה חנויות באינטרנט ועושה קסמים מצמר כבשים

לאחר הפסקה ממושכת, אני שמח להחזיר לחיים את המדור "עשו עסק" שבו אני משוחח עם בעלי ובעלות עסקים מרחבי הארץ – שעשו את הצעד, הגשימו את החלום והקימו עסק עצמאי משלהם. דרך הסיפור האישי של כל אחת ואחד מהם, תוכלו ללמוד על התהליכים, התובנות והשלבים שבהם עסקים קמים ופורחים בישראל, ובתקווה שגם לקבל השראה לעסק הפרטי שלכם. והפעם פגשתי את יעל פרל (40, נשואה + 3) ואת העבודות המופלאות שלה, לשיחה על יזמות, יצירה וחיים בצפון הרחוק.

כמו במקרים רבים אחרים, גם העסק של יעל צמח "במקרה", ומבלי להתכוון. "לפני שהקמתי את העסק שהתחיל כתחביב בלבד הייתי עסוקה בלהיות אמא במשרה מלאה לשתי ילדות קטנות שנולדו לי בהפרש של שנה ושמונה חודשים", היא מספרת. "בנותיי לא הלכו למסגרות מתוך בחירה שלי ושל אביהן ומתוך האמונה כי המקום הטבעי והנכון עבורן הוא לגדול בבית. באותה תקופה חיינו לצד ויחד עם קהילת חינוך ביתי גדולה מאוד בקיבוץ נווה איתן אשר בעמק המעיינות. שם נולדה המשיכה לעיסוק בצמר".

ספרי לי על ההתחלה של העסק. מתי היה ה"ניצוץ" הזה?

"ב- 2009, כאשר רק הגענו לקיבוץ, שכנה שלי לילך, אקולוגית אדוקה, הזמינה אותי ואימהות נוספות מהקהילה לסדנה ספונטנית על הגבעה מול חצר ביתינו, בה היא לימדה אותנו איך ליצור פיות משקיות ניילון", היא מספרת. "היינו כחמש עשרה אימהות וטף על גבעה ירוקה, נהנים משמש חורפית כשסביבנו שקיות ניילון משומשות בשלל צבעים וגדלים, חוטי צמר וחרוזים. תוך כדי רביצה והנקה ושיח ברומו של עולם, כזה שמעניין ומשותף בעיקר לאימהות טריות… יצרנו פיות מתוקות בשלל גוונים. כשחזרתי לביתי רציתי להיזכר בטכניקה ופניתי מיד ל…איך לא – 'אבא גוגל' היקר. החיפוש הביא אותי בין השאר לטכניקה מאוד דומה אבל, בחומר אחר, בצמר כבשים. בשניה הזו ניצתה בי האש ליצור כאלו בדיוק!"

"מכיוון שלא היה ברשותי צמר כבשים, פרעתי כרית נוי ושלפתי מתוכה את החומר האקרילי, לקחתי חוט תפירה מערכת התפירה, לחצתי 'פליי' על סרטון הדרכה ביו טיוב והתחלתי. פיה לא יצאה מזה. אפילו לא קרוב. לא הבנתי מה אני עושה לא נכון. אז התחלתי ללמוד את הנושא יותר לעומק ולהיווכח שדרושה לי מחט ייעודית וצמר אורגני. חיפוש קצר נוסף הביא אותי למקורות רכישה באינטרנט ותוך מספר ימים הצמר היה בידי. ואז….הקסם התרחש תחת ידיי".

"נדהמתי לגלות עד כמה הסיבים נכנעים למחט המשונצת, נהניתי לחוש את הצמר בין אצבעותי מתהדק ומתעצב תוך כדי הדקירות. דומה היתה לי המלאכה למאכתו של סתת באבן, של מגלף בעץ. דקירות דקירות ללא חוטים וללא דבקים והנה נבראת לה תחת ידי דמות או תמונה… פיה ועוד פיה ועוד פיה נוצרו אחת אחרי השניה ולא יכולתי להפסיק עד שנדרש שאתלה חוטים מקיר לקיר בחלל הבית המרכזי על מנת שאתן להן מקום ראוי להיתלות ולהתנדנד להן".

תמונה 194

איך הגיע הרעיון להתחיל למכור את העבודות?

"אנשים שנכנסו אלינו הביתה התפעלו והחלו לבקש לרכוש את הפיות וכאן הבנתי שהברכה הזו בעשיית ויצירת מה שאני כל כך נהנית ממנו יכול גם לשמח אחרים. הגלריה שלי היא הסלון שלי. פינת העבודה שלי היא שולחן המטבח, המרפסת, הגינה".

כל הבית מעורב ביצירה?

"בהחלט, היצירה היא חלק בלתי נפרד מחיי והיא שזורה בעשייה היומיומית שלי. במשך תשע שנים גידלתי את בנותיי בבית במסגרת חינוך ביתי. לפני שנתיים התווסף למשפחתינו בני המתוק וכיום רק הוא נשאר איתי בבית בזמן שאחיותיו נוסעות בכל בוקר לבית הספר הדמוקרטי הפתוח 'כנף'. מה שמותיר לי קצת יותר זמן ליצירה משהיה לי בעבר".

נשמע שהעסק מאוד מחובר אל החיים הפרטיים שלך, ובפרט חיי המשפחה.

"כן", אומרת יעל. "היחוד של העסק שלי הוא, אם יורשה לי לומר בצניעות – אני. כל מה שאני מייצרת בידיי אני מייצרת בהנאה ובהתרגשות גדולה. אני אמנית שמשלבת את האומנות שלה בחיי הבית שלה. אין לי סטודיו מיוחד (אולי יום אחד יהיה…) ואין לי מפעל ואין לי עובדים. אני אשה אחת לאיש אחד ואמא לשלושה ילדים, ואני לא מוותרת על הקונספט של להיות אמא זמינה ונוכחת ובו בזמן לנהל עסק מהבית בתחום שאני כל כך אוהבת ונהנית ממנו.

יעל-פרל

אילו מוצרים את מייצרת?

"בעסק שלי אפשר למצוא מתנות יפות ומיוחדות מצמר כבשים", אומרת יעל, "כשכל יצירה היא ייחודית ואין זהה לה. ניתן לרכוש מוביילים לחדרי ילדים או לכל פינה בבית, בובות רכות, פטריות וגמדים, כריכות מלובדות למחברות ויומנים, סבונים מלובדים (שאלו הם סבוני רחצה טבעיים עטופים בצמר רך אותו ליבדתי בטכניקת ליבוד רטוב על הסבון עצמו והוא נפלא לרחצת הפנים והגוף), ערכות ליבוד למתחילים ועוד. כל מתנה ומתנה ניתנת להזמנה והתאמה אישית על פי בקשת הלקוח".

מהם מקורות ההשראה שלך?

"את ההשראה שלי אני שואבת מהעולם האנתרופוסופי, מאגדות ילדים וגם מהחיים המציאותיים", אומרת יעל, שמושפעת גם מהמגע שלה עם קהל, אותו היא מארחת בביתה לסדנאות ליבוד. "אני מקיימת סדנאות ליבוד כאן במושב רמות, ונוסעת לסדנאות פרטיות אליהן מזמינים אותי. הסדנאות לא מיועדות לילדים צעירים והן פונות בעיקר לנשים (וגברים כמובן) שמעוניינות להיפגש לשעתיים וחצי שלוש וליצור מתנה מעשה ידיהן בטכניקת ליבוד יבש ולהנות מהקסם שבצמר הרך והצבעוני. בנוסף, אני מקיימת סדנאות גם לבני נוער מגיל 14 ומעלה. הסדנאות מתאימות כחלק מיום הולדת מועט משתתפים, מעגלי לידה בה המשתתפות יוצרות מובייל משותף לחברתן היולדת, או כל ארוע אחר".

עבודה של יעל פרל

כמו הרבה עסקים לעבודת יד, גם את פונה לקהלים שונים ומגוונים. איך את מגיעה ללקוחות?

"קהל היעד שלי הוא כל מי שמחפש מתנות רכות וייחודיות שנוצרו בעבודת יד, לעצמו או ליקרים לו. יש לי קהל עוקבים בדף הפייסבוק ולאחרונה גם באינסטגרם. בהיבט השיווקי, אני מוכרת בעיקר דרך הפייסבוק וכמובן שמוזמנים להגיע אלי לסלון שם מונחים ותלויים לתצוגה העבודות שאני יוצרת שלא הוזמנו מראש. קיימת גם חנות באטסי, ולאחרונה הקמתי גם חנות באמזון (Amazon Handmade) שפונה לקהל הלקוחות בחו"ל".

זה לא מורכב לנהל נוכחות בכ"כ הרבה מקומות בו זמנית?

"הדבר שהכי קשה לי הוא המחסור בשעות היממה מכיוון שהבערה ליצור גדלה כל יום יותר ויותר אך כך גם הצורך הבסיסי שלי בשעות שינה סבירות", היא אומרת. אבל לצד הקשיים כעצמאית, יש גם יתרונות. "היתרון הוא שאני גברת לעצמי. אין לי בוס ואין לי דד ליין. אני במגע ישיר עם הלקוחות שלי שמבקשים לרכוש ולהנות או לשמח אחרים ביצירות מעשה ידיי".

הכירו את יעל פרל:

אתר אינטרנט
לדף הפייסבוק של יעל
לחנות שלה באטסי
לחנות באמזון

 


רוצים להשתתף גם במדור ולספר לעולם על העסק שלכם? צרו קשר וספרו לי על זה ? מוזמנים גם להצטרף לדף הפייסבוק של "כאן עובדים בכיף".

הרשמו לעדכונים על מאמרים חדשים: