יזמים ועצמאיים? הכירו את סדרות הטלוויזיה שילמדו אתכם לעשות עסקים

מחפשים תוכניות שייתנו לכם השראה ומוטיבציה לקדם את העסק שלכם? הנה כמה סדרות טלוויזיה שיתנו לכם רעיונות עסקיים יצירתיים, ישפיעו על תהליכי קבלת ההחלטות שלכם, ילמדו אתכם לא מעט על התנהלות עסקית – ובעיקר – יעשו לכם כיף וישרפו לכם כמה שעות משעממות

יש לא מעט סדרות טלוויזיה שעוסקות בעסקים ויזמות, רובן שטחיות ובינוניות, אבל אני אוהב אותן במיוחד, ממש כמו החיבה שלי לספרי עזרה עצמית בינוניים. הן מספקות את הפן המציצני שמאפשר להתבונן בעסקים של אחרים, בגלגלי השיניים שמאחורי החלטות עסקיות נבונות (וטפשיות במיוחד), ואת הדינמיקה של עולם העסקים הגלובלי. הנה כמה סדרות טלוויזיה שיתנו לכם רעיונות עסקיים יצירתיים, ישפיעו על תהליכי קבלת ההחלטות שלכם, ילמדו אתכם לא מעט על התנהלות עסקית – ובעיקר – יעשו לכם כיף וישרפו לכם כמה שעות.

המאתגרת: המתמחה (The Apprentice)

תוכנית ריאליטי שבה יזמים ויזמות מתמודדים במגוון משימות ואתגרים במטרה לזכות במשרה נחשקת אצל המנטור או להקים עסק במימונו (בעונות המאוחרות של הגרסה הבריטית). בארה"ב תאלצו לסבול את דונלד טראמפ ומשפחתו, וכמובן, מיטב הדרמה האמריקנית נוטפת הסכרין והארס, לסירוגין. לעומת זאת, המנטור בסדרה הבריטית, לורד אלן שוגר, מציע חלופה נעימה יותר לצפייה, עם אתגרים מורכבים ומסקרנים שמלמדים הרבה מאוד על עסקים, משא ומתן, ובעיקר על הפוליטיקה בעולם הביזנס ועל הצורך ביכולות מילוליות גבוהות, יצירתיות ותכנון אסטרטגי.

זו אמנם סדרת ריאליטי וככזו היא בהחלט נגועה בתחלואי הז'אנר, אבל זה גם מה שהופך אותה לכ"כ כייפית ומהנה לצפייה. כמה מהמשימות שהמועמדים מקבלים היו מרתקות, ובכל שלב מצאתי את עצמי שואל "מה אני הייתי עושה". איזה רעיון עסקי הייתי מפתח? איזו מעטפת שיווקית הייתי יוצר? איך הייתי יוצא מהבוץ הזה? וכיצד הייתי מסתדר בסביבה כ"כ אגרסיבית? בקיצור, גילטי פלז'ר מהסוג הטוב ביותר – עם בונוס של השראה ולמידה.

הגרנדיוזית: Shark Tank

עוד ריאליטי אהוב הוא Shark Tank האמריקאי, שעם עלייתו על המסכים ב-2009 הפך לאחד הפורמטים המסקרנים של עולם העסקים וההשקעות. הוא אמנם פופוליסטי, רדוד ושטחי – בכל זאת, אי-אפשר לרדת לעומקם של עסקים ב-10-5 דקות פיץ' – אבל עדיין נושא בחובו לא מעט תובנות על עולם ההשקעות והעסקים. התוכנית מפגישה יזמים שאפתניים במנעד גילאים רחב ביותר (מילדים קטנים ועד קשישים) שמבקשים מהכרישים השקעה כספית בעסק שלהם, בתמורה לאחוזים בחברה.

https://www.youtube.com/watch?v=mkJKjdbIuRg

הכרישים הם אנשים שהקימו במו ידיהם עסקים ועשו מיליונים בעצמם, שואלים את השאלות הנכונות, מעלים את התהיות הנבונות, ובעיקר – מראים לנו הצצה קטנה אל תוך קו המחשבה שמנחה משקיעים – ואל האופן שבו צריך להיערך לפיץ' עסקי, לבנות מצגת קצרצרה שמספרת כל מה שצריך על העסק שלכם, ועל הדברים שחשוב לדעת לפני שניגשים למשקיעים / שותפים.

בגרסה הבריטית (של Dragons' Den) הרעיון זהה, אבל הסגנון שונה לגמרי. תמצאו בה את אותם העקרונות היסודיים: יזמים עומדים מול משקיעים אסרטיביים, לעתים גם אגרסיביים, ומבקשים מהם לממן את החלום שלהם. ההבדל הוא בסגנון הבריטי הישיר והיבשושי – והתוצאה היא פרק אחר פרק שמעורר השראה, מביך, מצחיק ומפעם לפעם גם מעצבן ועצוב. עוד גילטי פלז'ר עם לא מעט פוטנציאל להשראה ולמידה.

סדרת ההמשך: Beyond the Tank

האמריקאים אוהבים ספין-אופים, והרימו את הסדרה הזו, שמציגה את העסקים שזכו לעסקות ב-Shark Tank, ומה שקרה להם בחודשים שלאחר מכן. כמיטב המסורת, גם כאן מציגים בעיקר את העסקים המוצלחים והמככבים, את סיפורי ההצלחה ואת ה"הוכחה" לכך שאפשר להגשים את החלום האמריקני. את החגיגה העליזה והערוכה-היטב הזו מקלקל, במעט, הסאבטקסט – של העסקים שפחות הצליחו, של הקשיים והכשלים, כאבי הגדילה של היזמים והסיפורים הפחות זוהרים. אבל אל תצפו לפגוש שם את האמת – העסקים שבאמת כשלו והעסקאות שבאמת התרסקו מודחקות לשוליים, כדי לא לפגוע בסדרה, בכרישים ובמותג – ואותם תמצאו רק בחיפושים באתרי נישה ובלוגים המציגים את הסיפורים האמיתיים והפחות מושלמים של הכרישים.

האופטימית: The Profit

איש העסקים מרקוס למוניס פוגש בכל פרק עסקים המחפשים השקעה כדי לגדול, להתרחב, להקים – או פשוט להציל – את העסק שלהם. הוא מזרים כספים לעסקים כושלים, ומנסה להעמיד אותם על הרגליים. היזמים מגיעים ממגוון עצום של תחומים: אופנה, טיפוח וקוסמטיקה, קמעונאות, מזון, פנאי ובידור, וגם טכנולוגיה ומסחר, ובניגוד ל"הכרישים" כאן למוניס מפשיל שרוולים ונכנס לעומק העסק ולוקח חלק פעיל בהצלה שלו. הוא מתייצב יחד עם היזם בשורה הראשונה ומתחיל ללמוד את העסק מלמטה למעלה. גם כאן חשוב להזכיר שזו טלוויזיה, כך שאל תצפו למשהו עמוק או יסודי במיוחד, אבל מעניין מאוד לראות את האופן שבו הוא חושב על העסקים, מאבחן אותם, מציע פתרונות ושיטות להתמודד עם סוגיות עסקיות שונות ומשונות, מקבל החלטות קשות בשם היזמים הכושלים וכו'.

זה אמנם ריאליטי (כבר הבנתם שזה תחביב אצלי), אך גם בסדרה הזו, הגישה של למוניס והניסיון רב השנים שהוא מביא למשוואה הופכים את הצפייה למהנה וגם לימודית.

המעודדת: How I Made My Millions

כבר שמעתי אנשים שאומרים שזו סדרה מעצבנת כי היא מראה את סיפורי ההצלחה בצורה קלישאתית ואמריקאית – אבל אני דווקא חושב שיש בה סוג של קסם, אם מתאזרים בסבלנות ומורידים את כל הבולשיט הסטנדרטי של "שני גיקים שהקימו עסק קטן מהגראז' שלהם". הסדרה מציגה יזמים שעשו מיליונים, ואפילו מיליארדים, מרעיונות מקוריים, ומביאה את ההיסטוריה הפרטית שלהם. איך הם התחילו, עם אילו מכשולים הם התמודדו, איזו אתגרים עמדו בפניהם וכיצד הם עשו את הצעדים הראשונים שלהם בעולם היזמות. ולא פחות חשוב: מהיכן הגיעה פריצת הדרך המיוחלת, ואיך גם אתם, אנחנו, יכולים לעשות זאת.

זו סדרה שמלמדת אותנו שהכל אפשרי ושאם עובדים מספיק קשה אפשר להשיג כמעט הכל (מה שלא תמיד נכון, למרבה הצער), והיא, כאמור, עתירת קלישאות, ובכל זאת, כדאי לצפות בה, ולו כדי לראות שלפעמים, לאנשים מסויימים, ובמצבים מסויימים, קורים דברים נפלאים בעסקים.

הרשמו לעדכונים על מאמרים חדשים: