חיילים משוחררים? כך תוכלו להשתמש בפיקדון האישי לפתיחת עסק

הידעתם? ניתן להשתמש בכספי הפיקדון האישי לחיילים שהשתתחרו משירות ביטחון לפתיחת עסק חדש או השתלבות בעסק קיים. כל מה שרציתם לדעת על תהליך קבלת כספי הפיקדון ועל פתיחת עסק לאחר השחרור מצה"ל

פיקדון אישי הוא סכום הניתן למסיימי שירות צבאי (או מקביל) כדי לסייע להם להשתלב בחיים האזרחיים. רבים משתמשים במענק זה לצורכי לימודים והשכלה, אך כדאי לדעת שהוא יכול לשמש צעירים לאחר צבא למטרת פתיחת עסק חדש על ידי יזם יחיד, או הקמת שותפות, או הצטרפות לעסק קיים. פיקדון אישי זה ניתן למסיימי שירות שהשלימו 12 חודשים לפחות (מי ששוחרר משירות צבאית מטעמי בריאות זכאי גם הוא לקבלת המענק). גובה הפיקדון האישי נקבע על פי כללי משרד הביטחון ובהתאם לסוג ואופי השירות. את הכספים ניתן למשוך לשימוש בתחומי מדינת ישראל בלבד, במהלך שבע שנים מיום סיום השירות.

לוחמים/לוחמות יקבלו פיקדון אישי של כ-18,500 ש"ח ל-24 חודשי שירות ו-28,300 ש"ח למסיימי 36 חודשי שירות. תומכי/ות לחימה יקבלו כ-16 אלף ש"ח או כ-24 אלף ש"ח ל-24/36 חודשים, בהתאמה, ואחרים יקבלו פיקדון אישי של כ-13 אלף ש"ח ו-19,600 ש"ח ל-24/36 חודשים.

הפיקדון האישי זמין לשימושכם כשבועיים עד חודש מסיום השירות וניתן למשוך אותו באחד מסניפי בנק הפועלים או בנק לאומי. אין צורך בחשבון פעיל באחד מהבנקים לצורך המשיכה.

איך הקמתי את העסק הראשון שלי (בגיל 19)

במשך שנים רבות עבדתי כשכיר בתאגידים גדולים (קבוצת ידיעות אחרונות, שידורי קשת) וסטארטאפים שונים. צברתי שם קילומטרז' ענק, ניהלתי תקציבים ועשיתי דברים גדולים ומשמעותיים, אבל שום דבר לא ישתווה לפעילות העסקית שלי כיזם. את העסק הראשון שלי הקמתי בעודי בצה"ל, בגיל 19.

אני זוכר איך באחת החופשות הנדירות שהיו לי, החלטתי "לעשות את זה", עליתי את המאזדה החבוטה שלי ונסעתי לרואת החשבון בתל-אביב. כל הדרך התלבטתי ותהיתי אם אני עושה את הדבר הנכון. אולי זה מוקדם מדי? אולי אני אכשל? איך אסתדר? למה אני ממהר? הלב שלי דפק בכוח והיה לי ממש קשה להתרכז ולדבר. כשדיברנו, הקול שלי רעד והידיים שלי רעדו והתכווצתי בחשש ודאגה. לצד כל התחושות הלא נעימות האלו, הייתה בי גם התרגשות – תחושה של שמחה פנימית, הגשמה, אופטימיות, תקווה עמוקה ומעין רגש לא מוסבר שכמו אמר לי שאני עושה את הדבר הנכון.

איזה מזל שעשיתי את הצעד ופתחתי את החברה הזו. בזכות הפעילות העסקית הזו, שהייתה במשך שנים על אש קטנה, קניתי את הדירה הראשונה שלי בגיל 21, והצלחתי למנף את עצמי לכיוון של קריירה משולבת: גם עבודה כשכיר, וגם עבודה כעצמאי. אלו היו שנים מעשירות מאוד ומאתגרות מאוד, עם הרבה מאוד עבודה ומעט מאוד שעות שינה. בראייה לאחור, להתחיל מוקדם הייתה אחת הבחירות החכמות שעשיתי. היא העניקה לי נקודת פתיחה מצויינת לחיים, אפשרויות צמיחה שאני לא מצליח לדמיין את עצמי בלעדיהן, ואינספור דלתות והזדמנויות שנפתחו לי במרוצת השנים.

הסיפור האישי שלי הוא אחת הסיבות המרכזיות שבזכותן אני מעודד יזמים צעירים לחלום בגדול ולהגשים את החלום שלהם – לאט ובזהירות, עם ליווי נכון והרבה מחשבה – אבל מוקדם ככל האפשר. זה חשוב לנצל את האנרגיות של שנות ה-20, את המוטיבציה, את הברק בעיניים, את ההתלהבות ואת ה-Drive. אפשר לעשות את הצעד בכל גיל: אני מכיר יזמים בני 16 ויזמים בני 75. אך ככל שתקדימו לצאת לדרך תוכלו להשתמש במשאבים שעומדים לרשותכם ואת השנים הבאמת-טובות שבהן אפשר להדק את החגורה, לגור קצת אצל ההורים, לחתוך בהוצאות, ולקבל החלטות אמיצות לפני שנכנסים לחיים עצמם ומכניסים למשוואה שיקולים של זוגיות, נישואים, משכנתא, ילדים.

גם אתם יכולים: איך להשתמש בפיקדון האישי ליזמות

על פי רוב, נהוג להשתמש במענק הפיקדון לצורך רכישת השכלה ולימודים גבוהים או מקצועיים. ניתן להשתמש בו ללימודים באוניברסיטאות, מכללות או מוסדות נוספים להשכלה גבוהה, וכן למבחני פסיכומטרי, השלמת בגרויות ולימודי שפות.

דרך נוספת למימוש פיקדון אישי היא לרכישת מקצוע: ניתן ללמוד מגוון רחב של מיומנויות – מדריכי ומלווי צלילה, מדריכי טיולים בארץ ובחו"ל, הכשרה כמאמנים ומדריכי ספורט וכושר, וכן תחומים שונים הקשורים לביטחון ואבטחה, רפואה וסיעוד וכן מקצועות התיירות (הכשרה כסוכן נסיעות, משווק חבילות נופש וכדומה).

רכישת מקצוע היא שלב חשוב בפיתוח הקריירה שלכם, ובחירת המסלול המתאים תאפשר לכם לשפר את סיכויי ההצלחה שלכם בעתיד. עם זאת, ישנם צעירים רבים לאחר שירות צבאי המעוניינים דווקא לצאת מיד לעצמאות ולהקים עסק משלהם. במקרה כזה, ניתן להשתמש בכספי הפיקדון האישי לפתיחת עסק חדש או, כאמור, כדי להשתלב בעסק קיים.

פיקדון אישי להקמת עסק: איך זה עובד?

סכום הפיקדון האישי העומד לשירותכם הוא בסיס מצויין להתחיל את הקריירה העצמאית שלכם. בפתיחת עסק קטן מומלץ שלא לבצע הוצאות גדולות ומשמעויות, ומסגרת התקציב שהפיקדון מציע היא בהחלט מספקת בתור התחלה.

אם אתם פותחים עסק חדש, הפיקדון ישמש לרכישת כלים ומיומנויות הדרושים לכם, או – אם בחרתם לקפוץ ישר למים ואם יש לכם כבר את הידע והמיומנויות שאתם זקוקים להם – לצורך מימון העסק בחודשים הראשונים. לדוגמה: רכישת מלאי, שכירת מקום עבור העסק (משרד, סטודיו, חנות), וכן הוצאות הקמת עסק דוגמת עלות של עו"ד ורואה חשבון, פתיחת חשבון בנק עסקי וכן הלאה.

מעוף – זרוע השטח של הסוכנות לעסקים קטנים ובינונים – מציעה למשוחררים מצה"ל מגוון רחב של שירותי ייעוץ ותמיכה במחיר מסובסד. גם כאן, תוכלו להשתמש בכספים מהפיקדון האישי שלכם לצורך מימון החלק היחסי של הייעוץ (80 ש"ח לשעת ייעוץ בהיקף שבין 10 ל-20 שעות בממוצע ליזמים ועסקים קטנים), וכן לתשלום עבור קורסים והכשרות כמו קורס הקמת עסק, קורסי שיווק ומסחר אלקטרוני ועוד.

הכסף יועבר לחשבונכם בהצגת מספר מסמכים:

  • תעודת עוסק חדש ממע"מ.
  • אישור על פתיחת תיק במס הכנסה.
  • חוזה / מסמך החלטת דירקטוריון שבו מוכרזת בעלותכם או השותפות שלכם בעסק.
  • חשבונית/קבלה בגין הוצאות שקשורות בעסק (כפי שפורט קודם) שיצאו לאחר רישום העסק ברשויות.
  • חוזה שכירות לצורך קבלת החזר עבור הוצאות שכ"ד – במידה ואתם מעוניינים להשתמש בכספי הפיקדון האישי לתשלום שכ"ד עסקי עליכם להציג גם טופס ארנונה עסקית. שימו לב שתעריפי הארנונה לעסקים גבוהים – לעתים משמעותית – מהתעריפים הרגילים למגורים.

אם אתם משתלבים בחברה בע"מ או מקימים חברה בע"מ, תצטרכו לצרף – בנוסף למסמכים הקודמים – גם את המסמכים הבאים:

  • אישור מרשם החברות ובו פירוט בעלי המניות והשליטה בחברה.
  • או/ו אישור מרואה חשבון או/ו עורך דין על הרכב בעלי המניות ששמכם מופיע בו.
  • או/ו אישור מרואה חשבון על השקעה שלכם (מכספכם האישי) בחברה לצורך רכישת מניות או/ו קניית חלק בחברה (עליכם להיות בעלים של 25% מהעסק, לפחות).

ניתן להציג גם את המסמכים הבאים:

  • אישור ממעוף על הכרה בעסק ותפקידכם בו.
  • אישור מיועץ עסקי / כלכלי / שיווקי על עבודתו בקידום ופיתוח העסק / רעיון שלכם.

יש לגשת לסניף של אחד הבנקים עם המסמכים האלו ולבקש לבצע משיכה של כספי הפיקדון האישי. תצטרכו לחתום על מספר טפסים ובמידת הצורך תתבקשו להשיג אישורים נוספים בהתאם לסוג הפעילות שבחרתם.

מדובר בתהליך קצר ולא מסובך שתוכלו לעשות בקלות גם בעצמכם. מומלץ לעשות אותו בסמוך ככל האפשר למועד הקמת העסק או הצטרפותכם לעסק קיים, וזאת כדי להימנע מבעיות תזרים וכדי לשריין את הכספים המגיעים לכם כחוק.

למידע נוסף

קרדיט תמונות: Israel Defense Forces, CC BY-SA 2.0

הרשמו לעדכונים על מאמרים חדשים: