כאן גדלים בכיף: כל מה שצריך לדעת על המעבר מעוסק פטור לעוסק מורשה

עצמאים רבים מתלבטים בשאלה האם להפוך מעוסק פטור לעוסק מורשה וחוששים מפני ההשלכות של המהלך. מה קורה לעסק שהופך מעוסק פטור למורשה, איזה מסמכים משתנים, על מה צריך לדווח וכיצד ניתן להיערך מראש לתשלומי המע"מ (ולא לספוג הפסדים על חשבון הלקוחות)? המדריך השלם לקראת המעבר מעוסק פטור לעוסק מורשה

המעבר מעוסק פטור לעוסק מורשה יכול לאיים על עצמאים רבים שצריכים להחליט האם לעשות את קפיצת הגדילה - או לצמצם פעילות ולהישאר על אש קטנה. זו החלטה רגשית מאוד שרק נראית רציונלית, בפועל, כאשר אנחנו בודקים אותה אנחנו מגלים שהחששות מפני מעבר מפטור למורשה אינם מוצדקים וברוב המקרים העסק עובר זאת בהצלחה, עם מעט הכוונה.

לכן במאמר זה שילבנו כוחות - יובל פלס עם ידיעותיו וניסיונו הפיננסי ואני (טל :)) עם ניסיוני האסטרטגי והעסקי - כדי לסקור בפניכם לעומק וביסודיות את המשמעויות וההשלכות של מעבר מעוסק פטור לעוסק מורשה. השתדלנו שהמאמר יכסה כמה שיותר פינות וסוגיות במעבר המשמעותי הזה, ולתת דוגמאות שאנו מקווים שיעזרו לכם להבין את הנושא, להוריד את חומות אי-הוודאות ובתקווה גם להפסיק לחשוש ממנו כל כך.

כדי להבין מה כולל המעבר מעוסק פטור לעוסק מורשה, ברמה הפרקטית, נסקור תחילה את הדברים המשתנים לנו בעסק - ואיך. זה הרבה פחות מסובך מכפי שזה עשוי להישמע.

קבלות, חשבוניות ודיווחים במעבר מעוסק פטור למורשה

זהו השינוי המהותי ביותר ברמת הניירת בעסק שלכם: מעכשיו מתחילים להוציא חשבוניות מס קבלה ולא רק קבלות. אם אתם עובדים עם חשבון עסקה ולאחר התשלום מוציאים קבלה, כשתעברו למורשה ההבדל היחיד הוא שבמקום קבלה תצטרכו להוציא מסמך מסוג חשבונית מס-קבלה.

השינוי המהותי השני הוא הדיווח לרשויות. בעת המעבר מפטור למורשה, אתם נדרשים לדווח פעם בחודשיים לרשויות - דיווח על מע"מ ומס הכנסה - ומשלמים מע"מ אם נדרש, פעם בחודשיים.

מע"מ - מעתה נשלם 17% על כל שקל שנרוויח

אחד המרכיבים שהכי מטרידים בעלי עסק ששוקלים או צריכים לעבור מעוסק פטור לעוסק מורשה הוא תשלום המע"מ, בגובה 17% מכלל ההכנסות שלכם. עם זאת, יש לזכור שלצד תשלום המע"מ, כעוסק מורשה נוכל לקבל זיכוי על כל הוצאה מוכרת - כך שפתאום זה יהיה שווה פעמיים - כהוצאה מוכרת (כמו בתקופה בה היינו עוסק פטור) ומעתה, גם בהחזרי מע"מ (17% על כל הוצאה מוכרת למע"מ חוזרת אלינו).

זהו. זה כל מה שמשתנה.

אז איפה הבעיה, מה הביג דיל ומדוע אנשים כל כך מפחדים מהמעבר מעוסק פטור למורשה?

העניין הראשון שמפריע לאנשים רבים הוא בעיקר המגע התכוף יותר עם רשויות המס. מרגע המעבר מפטור למורשה יש לעסק יותר התנהלות מול הרשויות, כשצריך להעביר לרו"ח פעם בחודשיים, בצורה מסודרת, את כל ההכנסות וההוצאות כדי להכיר ולקזז את המע"מ שאנחנו מכניסים (מתשלומי לקוחות) ומוציאים (בהוצאות מוכרות).

בנוסף, פתאום אנחנו משלמים מע"מ פעם בחודשיים. זה יכול להלחיץ חלק מהאנשים.

לחלק מהעצמאים המע"מ פשוט "מגיע בהפתעה" פעם בחודשיים. הם לא נערכים לתשלומי המע"מ ולא עוקבים בצורה סדירה אחרי החשבונות שלהם ולכן מוצאים את עצמם במצב של קושי תזרימי. תוסיפו לזה את העובדה שלא מעט עצמאים - שעובדים עם השוק הפרטי - לא מעלים את המחיר כדי להוסיף את המע"מ, אלא סופגים אותו בעצמם. אם אתם לא מעלים את המחירים שלכם ומוסיפים עליהם מע"מ, אתם בעצם נותנים לכל הלקוחות שלכם הנחה של 17%. זה אחוז משמעותי מאוד, שיכול להוציא עסקים מאיזון.

קושי נוסף איתו מתמודדים עסקים שעוברים מפטור למורשה הוא הגדלת ההוצאות על הנהלת החשבונות. בגלל שמדובר בדיווח מורכב יותר שכולל חישובי מע"מ, אם אתם מתנהלים עם איש/ת מקצוע, תצרכו לשלם סכום גבוה יותר עבור השירות. במקרים רבים, עסקים פטורים שניהלו את החשבונות בעצמם ולא שילמו לרו"ח צריכים להוציא עכשיו סכום נוסף של כסף, מדי חודש, עבור שירות הנהלת החשבונות. על זה צריך להוסיף את הזמן הנוסף שתצטרכו להשקיע בניהול נכון של כל ההוצאות והכספים שלכם.

איך להתמודד עם החששות והאתגרים במעבר מעוסק פטור למורשה?

נתחיל בדבר החשוב ביותר - שינוי המיינדסט, או צורת החשיבה שלכם. המעבר מעוסק פטור למורשה מסמן תקופה של שינוי חשיבה - תהליכי התרחבות, למידה, התמקצעות ובעיקר יעילות. זו הזדמנות לחולל בעסק שינוי משמעותי, הרבה מעבר לגבולות תקרת העוסק הפטור ולהתחיל לנהל אותו בצורה אחראית ומקצועית.

צריך לזכור שברגע שהסכומים גדולים יותר, ברגע שההתעסקות מול הרשויות היא כבר לפחות פעם בחודשיים, ברגע שאנחנו גדלים במחזורים מעבר לתקרה של העוסק הפטור - האתגרים הם שונים ומורכבים יותר. עלינו לבוא מוכנים לאתגר ולדעת בדיוק מה הוא צפוי להביא איתו.

כמה דברים יעזרו לכם לעבור את התקופה הזו בהצלחה ולהניח תשתיות טובות לפיתוח העסק שלכם בעת המעבר מפטור למורשה.

א. סדר וארגון. זה הזמן לקחת את עצמנו בידיים ולהיות הרבה יותר מסודרים. זו ההזדמנות לקבל החלטה (מיינדסט, זוכרים?), להעלות רמה בעסק ולהכניס סדר יסודי שיהיה לנו קל להמשיך ולתחזק לאורך זמן. זאת, כדי שלא נאבד את הידיים והרגליים ונטבע בתוך ערימות המסמכים. זה אולי נשמע מסובך, אבל זה ממש קל ופשוט: כל מה שצריך זו תיקייה שבה שומרים בצורה מסודרת את החשבוניות, העברה מסודרת לרו"ח בתאריך קבוע ולא מתי שיוצא לנו - ואתם על הגל.

ב. מעקב כספי מדוקדק. ההמלצה שלנו היא לנהל תקציב קבוע, בו תעקבו אחר הכנסות והוצאות במינימום ברמה החודשית. כעסק, בעיקר בתקופה של מעבר מעוסק פטור לעוסק מורשה, אני חייב להבין כמה הוצאתי, כמה הכנסתי, מה הרווח וכמה מע"מ אשלם (כדי לשים אותו בצד ולא לגעת בו, בטעות).

בקיצור - להבין מה הולך אצלי בעסק ולא בערך, אלא בדיוק.

ג. הפרדת חשבונות בנק. אם לא עשיתם זאת עד עכשיו - היות ואנו משנים את המיינדסט - אנו מבינים שערבוב בין העסק לבית לא בריא ולכן מפרידים חשבונות בנק. כך נוכל לשלוט ולהבין מה קורה בעסק במבט פשוט אחד, ולא נסתבך עם תנועות שלא קשורות מהחיים האישיים ולהפך. זה סעיף חשוב ביותר במוכנות לגדילה ולהתרחבות של העסק שלכם.

ד. להפנים שקפצנו מדרגה. להרבה אנשים שעוברים מפטור למורשה קשה להפנים שהם עברו רמה במשחק הכלכלי ושהם צריכים להשתנות בהתאם. זה הזמן להתחיל ללמוד מעסקים גדולים, להתרועע (כן זו מילה שמשתמשים בה!) עם בעלי עסקים גדולים יותר, לרכוש השכלה מקצועית, להשתתף בהכשרות וקורסים, לקרוא ספרים, לאסוף מידע, להתייעץ עם אנשי מקצוע.

בנוסף, הבחנו שברוב המקרים עוסקים פטורים מתנהלים בסביבה של הרבה עוסקים פטורים. אם זה בקבוצות פייסבוק או מפגשי נטוורקינג, קשרים עסקיים וכדומה. עם זאת, שמנו לב שעסקים קטנים שהיו במגע עם מנהלים של עסקים גדולים יותר, קיבלו כלים, טיפים ובעיקר, הרבה מאוד השראה לעשות את הצעד. אנו סבורים שעצם השיח והלמידה מעסקים גדולים מאיתנו - ימשכו אותנו למעלה, וילמדו אותנו המון.

יש גישה שאומרת שאנחנו הממוצע של האנשים שסביבנו - אז למקרה שזה נכון - שווה לנו להקיף את עצמנו בבעלי עסקים שאנו ממש אוהבים את דרך ההתנהלות וגם רואים שהעסק שלהם משגשג כלכלית.

ה. לרכוש השכלה, בפרט בכל הקשור לאסטרטגיה, כספים והתנהלות חשבונאית. שחררו את הפחד ממתמטיקה בתיכון, זה עולם אחר. המספרים שתפגשו כמבוגרים יהיו חשובים ויפים, הם יציינו את הצמיחה והגדילה של העסק שלכם, את ההשקעות שאתם עושים ואת הכסף שאתם מכניסים וגם מוציאים. השכלה בסיסית במושגים ותהליכים כלכליים חיונית מאוד לעסק הקטן שעובר מעוסק פטור לעוסק מורשה (ולא רק). יש המון מקומות ללמוד, המידע נגיש בשפע ברחבי הרשת וזמין במרחק כמה קליקים. כדי לקבל סקירה מקיפה על עולם השיווק והאסטרטגיה, תוכלו להירשם וללמוד בחינם את קורס יסודות השיווק והאסטרטגיה לעסק הקטן. זו נקודת פתיחה מצויינת ללימודי אסטרטגיה ושיווק. 

כדאי ואף צריך להכיר את המשמעויות של העלייה בהכנסות מבחינת מדרגות המס והתשלומים שלכם לרשויות (ביטוח לאומי, לדוגמה), ואת ההשפעות הספציפיות של מדרגות הגדילה לעסק שלכם. קיימים הבדלים משמעותיים בין עסקים שונים (למשל: בין עסקים נותני שירותים למוכרי מוצרים) וגם לפרמטרים אישיים כמו הגיל, המצב המשפחתי, מספר הילדים ומקום המגורים יש השפעה על חישוב המס שלכם. לכן, יש ללמוד ולהכיר את המצב האישי והספציפי גם של העסק וגם שלכם, באופן פרטי, כחלק מההבנה כיצד להגדיל את העסק בצורה נכונה.

בנוסף, צריך להבין את השפעות הגדילה על העסק שלכם, מבחינת עומס העבודה. האם תוכלו לייצר את מספר המוצרים שהמעבר לעוסק מורשה מחייב, כדי להיות כדאי? האם יש לכם מספיק שעות בלו"ז כדי לתת שירות? האם אתם יודעים איך להעלות את המחיר או להוריד את עלויות התפעול בעסק, כדי לשפר את הרווחיות? כל השאלות האלו משמעותיות וכדאי לחשוב עליהן לפני שעושים את הצעד הגדול. 

ו. להיעזר בכלים ואנשי מקצוע. אם אתם רואים שאתם לא מצליחים להשתלט על כל זה לבד, אל תתביישו והיעזרו באנשי מקצוע או כלים - שיעזרו לכם לקבל את השליטה אליכם. איש/ת מקצוע טוב יוכל לחסוך לכם זמן, כסף והרבה מאוד תסכולים. תכנון עסקי, פיננסי ואסטרטגי הם משמעותיים וההשקעה בייעוץ כזה תחזיר את עצמה, כנראה, מאוד מהר. 

בעיות נפוצות במעבר מעוסק פטור לעוסק מורשה

הבעיה: בעל העסק מופתע בכל פעם מחדש מהורדה גדולה של מע"מ, מוצא את עצמו מול בור כלכלי בחשבון ובעיקר, כועס על המדינה והרשויות.

אם תחשבו רגע בהיגיון, אין מה להיות מופתעים ממס קבוע - בשיעור קבוע של 17% - שיורד במועדים קבועים מהחשבון שלכם. זה המיינדסט עליו דיברנו קודם, שאתם צריכים לאמץ כבר עכשיו, ופשוט להתנהל שונה: במקום להיות מופתעים ממשהו צפוי שמגיע כמו שעון - שימו את כל המע"מ מראש בצד. אל תתנו לו לשכב בחשבון שלכם, אל תתרגלו לראות אותו בשורה התחתונה של החשבון ובעיקר - אל תגעו בו. הוא לא שלכם, אתם רק הצינור דרכו הכסף הזה עובר מהלקוח אל המדינה.

כדי להקל על עצמכם, כלכלית וגם רגשית, אנו ממליצים לשים מכל הכנסה שלכם בצד את כל סכום המע"מ. במילים אחרות, אם לקוח העביר אליכם 117 ₪ (100+מע"מ), העבירו מיד עם קבלת התשלום את המע"מ (17 שקלים) לחשבון נפרד או לפיקדון יומי נזיל. את הסכום שהפרשתם במהלך החודשיים - תכניסו חזרה לחשבון הבנק בדיוק לפני תשלום המע"מ וכך לא תמצאו את עצמם מול בורות תקציביים או מינוסים מטרידים.

ובעיקר, כך לא תתנהלו עם כסף שהוא לא באמת שלכם במהלך החודשיים.

הבעיה: "מכת מע"מ" - כאשר העסק משלם למדינה מע"מ מבלי שקיבל את הכסף

לא מעט עוסקים מורשים טועים כשהם מקבלים את התשלום מהלקוח בתשלומים, אך מוציאים חשבונית מס קבלה אחת על כל הסכום מראש (ולכן משלמים את כל המע"מ במכה אחת, מראש).

בואו נראה דוגמה. לקוח קנה מאיתנו ב-1,170 ש"ח בעשרה תשלומים - כל חודש נקבל 117 ש"ח מהלקוח. אם הוצאנו בהתחלה חשבונית מס קבלה על כל הסכום ונתנו ללקוח, נשלם כבר בתשלום המע"מ הקרוב 170 ש"ח. אם יש לנו מספיק כסף בעו"ש, לא צריכה להיות בעיה מיוחדת - אבל ברוב המקרים מדובר בסכומים הרבה יותר משמעותיים מ-170 ש"ח ואם מכפילים את זה במספר הלקוחות, מקבלים משבר מזומנים פוטנציאלי באופק.

אז מה עושים? מוציאים קבלה על כל הסכום בעת הקנייה, ומוציאים חשבונית מס עם כל תשלום חודשי. זה אמנם נשמע מורכב, אבל יש מערכות אוטומטיות של חשבוניות שעושות את זה בלי שתצטרכו לנקוף אצבע. זה רק עניין של הגדרה במערכת, וזה יכניס לכם הרבה סדר ושקט. אפשרות נוספת היא להוציא חשבון עסקה על כל הסכום ולהוציא חשבונית מס-קבלה על כל תשלום, בגובה התשלום, עם קבלת הכסף מהלקוח.

הבעיה: העסק עובד רק עם לקוחות פרטיים ולא יכול להעלות פתאום מחירים ב-17%.

אם העסק שלכם עובד עם עסקים (מורשים) אחרים, המע"מ לא צריך להשפיע על היחסים איתם. העסקים האלו ממילא מזדכים על המע"מ שלהם, וכל שעליכם לעשות הוא להודיע ולהוסיף 17% לדרישות התשלום שלכם.

אבל אם העסק פונה לעסקים זעירים (פטורים) או בעיקר לקהל הפרטי, הוא נמצא בסיטואציה מורכבת יותר ולא תמיד יכול להעלות את המחיר ב-17%. החשש העיקרי מפני העלאת מחיר הוא בעזיבה של לקוחות קיימים ובאובדן התחרות בשוק.

נוצרת בעיה משמעותית שבה אנחנו לא רוצים להעלות מחירים אבל גם לא רוצים להפסיד 17% מכל הכנסה. לכן, אנחנו צריכים להיערך למעבר מעוסק פטור לעוסק מורשה כמה שיותר זמן מראש, על מנת שנוכל לבצע שינוי הדרגתי של המחירים שלנו ולא העלאה פתאומית תלולה. ניתן להפעיל מגוון כלים שיווקיים שיעלו את הביקושים, אפשר לעשות עבודה כדי להוזיל משמעותית את עלויות הייצור וכל מה ש"מסביב" לעסק שלכם, ניתן לבצע מהלכים אסטרטגיים שיהפכו את העלאת המחירים לזניחה ועוד. לכן, גיבוש אסטרטגיה שיווקית שתתמוך בהעלאת מחירים תהיה צעד חשוב ומשמעותי לפני הוספת המע"מ.

לסיכום

המעבר מעוסק פטור לעוסק מורשה יכול להרגיש מאיים ומפחיד. זהו הרגע שבו העסק שלכם צומח ומתפתח ואתם כמו נדרשים לקבל החלטה: האם כל זה אמיתי? האם אני רוצה להיות גדול/ה? האם אני רוצה לעשות את מה שאני עושה, בגדול יותר, ברציני יותר? מעבר לשאלות הטכניות שאותן אתם פותרים בקלילות - יש את צורת החשיבה ואת ההתמודדות עם הפחדים העמוקים יותר.

מניסיוננו המשותף אנו יכולים לומר שעבודה על תשתיות העסק, ברמה הכלכלית-פיננסית מזה, והעסקית-אסטרטגית מזה, ניתן לעשות את השינוי מעוסק פטור למורשה בהצלחה רבה. אם אתם מרגישים שהנושא מורכב מדי תמיד תוכלו להיעזר באנשי מקצוע מנוסים שיוכלו לסייע לכם לעבור מעוסק פטור לעוסק מורשה בקלות - ואולי גם בכיף.

על המחברים:
יובל פלס הוא יזם ושותף במשרד רואי החשבון AccountFix
טל איתן הוא יועץ אסטרטגי ומרצה למקצועות האסטרטגיה והשיווק.

 

לשאלות והתייעצות בנושא המעבר מעוסק פטור למורשה (או בכלל), מוזמנים לשרשור בקבוצת אסטרטגיה שיווקית בכיף :)

הרשמו לעדכונים על מאמרים חדשים: